Mountain Mods datorbygge – En överlägsen dator ala Magenti Medias räkning

Jag avskyr söliga datorer. Jag avskyr även att inte ha det senaste. Vad jag avskyr mer än det är troll, men det kommer vi till senare.

Min förra stationära dator gav mer eller mindre upp totalt och orsakade mig flertalet crasher som ledde till ominstallationer av windows ungefär 12 gånger. Efter detta var det planerat att uppdatera till en seriöst överlägsen vattenkyld dator som verkligen kommer att hålla måttet i tre år. Förra datorn gick på ungefär lika mycket men den dög bara för två år, då var denna kyld med fläktar och inte vatten.

Innan jag visar bilder på datorbygget nedan vill jag passa på att säga tack till alla hjälpsamma medlemmar på Overclockers.com. Ett extremt hjälpfullt forum fylld med hjälpfulla medlemmar där ingen kommentar är dum och du får alltid hjälp oavsett vad frågan kan vara. I mitt fall fanns det en stor sticky högst uppe på forumdelen jag var inne i där informationen jag sökte fanns, jag missade detta men istället för att bli kallad idiot påpekades detta ganska vänligt av dem och allt har flytit på bra sedan dess.

Detta kan inte sägas om den svenska motsvarigheten Sweclockers forum. Framsidan med nyheter är bra, deras medlemmar på forumet, en del av dem är så pass uttråkade att en av medlemmarna bestämde sig för att anmäla mig till skatteverket då han ansåg att mitt bygge var för dyrt och vad jag sysslade med var skattefiffel i hög grad.

Medlemmen heter Yorii och större Troll får man leta länge efter.

Yorii tror jag lider av precis samma problem som Cartman gjorde i South Park Säsong 15 avsnitt 4. Hans ilska på sina egna dåliga gener manifesterar sig i “Troll” kommentarer på Sweclockers där han fått temporära banns flertalet gånger. Hans kommentarer reflekterar mitt påstående ovan vilket mer eller mindre kan användas som bevis och fakta, i alla fall från mitt perspektiv.

Varför Sweclockers inte stänger av denna totalt värdelösa medlem är en fråga som borde ställas.

Då fortsätter vi till datorbygget.

Specifikationer på den nya stationära datorn

2xASUS GeForce GTX 590 3GB
ASUS Maximus IV Extreme B3, Socket-1155 E-ATX, P67, DDR3, 4xPCIe(2.0)x16, CFX& SLI, SATA 6Gb/s, USB 3.0, BT, EFI 1
Intel Core™ i7 Quad Processor i7-2600K 3,4GHz, Socket LGA1155, 8MB, Boxed 2 3x Corsair Vengeance™ DDR3 1600MHz 8GB CL8 Kit w/2x 4G
Ascension CYO chassi from mountainmods.com
3 x Swiftech – MCR-320 QP -Radiators
2 x Swiftech MCP-355 12 volt water pump
16 x YATE LOON 120mm Case Fan – Quad Blue LED
EK Water Blocks EK-Supreme HF Full Copper universal (775/1156/13 2011-05-12
Koolance SLI VID variabel G1/4″ – 3-4 Slot
XSPC Laing DDC reservoir Dual Bay 5,25″ for 1 and 2 Laing pumps
2x EK Water Blocks EK-FC590 GTX – Nickel – Waterblock for GFX cards
3xBenQ 24″ LED XL2410T (2ms / DVI/HDMI) (3D-ready)
Corsair 1200 W PSU

Att uppgradera datorn i nuvarande chassi (Cooler Master Cosmos 1000)hade varit underbart men då jag beställde två st ASUS GeForce GTX 590 3GB och en intel i7 2600k där samtliga komponenter kommer att klockas för att förlänga livslängden ytterligare ett år krävdes minst tre radiatorer vilket i sin tur krävde ett betydligt större chassi, allt detta enligt den hjälpfulla information medlemmarna på overclockers.com delade med sig av.

Detta är mitt första vattenbygge så jag var noga med att få all information klar för mig innan jag beställde något. I skrivande stund väntar jag endast på grafikkorten. På grund av katastrofen i Japan är det tyvärr brist på datorkomponenter av den mer komplicerade faktorn som till huvuddel byggs i Japan.

Samma brist finns på Apples geniala Ipad 2. Samtliga skärmar byggdes nämligen i Japan och med katastrofen slogs flera fabriker ut.

Bilder på datorbygget

Komplett.se komponenterJag är medveten om att bilderna som tagits med min iphone 4 är av dålig kvalité. Ska ta nya bilder med en bättre kamera så snart jag är tillbaka från Stockholm nästa vecka. Detta är de enda komponenterna jag kunde köpa i Sverige förutom grafikkorten och de tre nya 3d skärmarna. Sverige verkar inte vara en marknad stor nog för att våra större återförsäljare av dator delar ska ha något större sortiment.

Innehåller Chassi, 3 radiatorer, 2 pumpar, 16 fläktar och massor av skruvarNäst upp var paketet från MountainMods.com. Det var här jag beställde det stora snygga chassit som skulle ha plats på samtliga komponenter och även ha plats för framtida uppgraderingar. MountainMods är baserat i USA och därför valde jag att få en express shipment då jag ville ha tid bland all bokföring att bygga ihop chassist innan resterande delar anlände. Paketet fastnade i tullen då de behövde mitt VAT nr. Istället för att påpeka detta för mig så jag sluppit vänta en och en halv vecka väntade tydligen UPS på att jag skulle ringa dem irriterade för att frakten jag betalat på $400 med en garanti på 1-3 dagar ej anlänt ännu. Jag gav dem mitt VAT nr och paketet ankom dagen efter. Nu var jag så spänd på att få bygga ihop detta att jag inte krävde en återbetalning för frakten vilket jag annars hade gjort.

Chassi delarna uppackade på mitt vardagsbordSamtliga komponenter upplagda på mitt vardagsbord. Stiligt!

 

 

 

 

Mountain Mods Chassi ram monteradHär ser ni ramen på Chassit uppbyggt. Det är ganska stort. Var ganska klurigt att sätta ihop då instruktionerna inte direkt klargjorde vilka skruvar som gick var. Fick massor av skruvar och de enda jag direkt kunde identifiera var tumskruvarna. Jag körde på endå och resultatet blev ett väldigt stabilt chassi. Råkade använda en två av hjulskruvarna så några hjul har inte kommit på ännu.

Plats för tre 120.3 radiatorer på framsidanFramsidan är på. Här kommer tre radiatorer att fästas, dessa är väldigt nödvändiga för ett vattenkylt vattenbygge. Radiatorerna jag valde kommer att trots 16 fläktar göra datorn väldigt tyst samt ge möjlighet till en rejäl överclock.  Jag kopplade även in start och reset knappen samt båda LED indikationer.

 

 

 

 

3x Swiftech 120x3 RadsRadiatorerna 3x 120×3 tvättade invändigt med kokande hett vatten och cirka 5 minuters skakande. Enligt Overclockers.coms hjälpsamma forum kommer oftast radiatorer skita fyllda med sot från tillverkningen. Mina gjorde dock inte detta och det kan endast bero på att jag köpte dem från MountainMods.com som förmodligen har tvättat dessa så att jag skulle slippa. Fenorna på radiatorerna böjs lätt, nästan för lätt. Jag hade råkat böja två med tummen, trodde inte det var möjlig så böjde två till bara för att se om det var så enkelt. Det var det, men jag böjde tillbaka det med en platt skruvmejsel.

Tydligen är detta inte rekommenderat då det kan skapa bristningar i konstruktionen. Har du böjda finns så låt dem vara, det kommer inte att påverka kylningen värt att nämna.

Även Ram minnena är fästaAtt fästa moderkortet till moderkortsplåten var enkelt, inga knep här. Att sedan fästa det i chassit var en annan femma. Efter många försök upptäckte jag att man skulle fästa bakplåten i moderkortsplåten (en liten plåt där moderkortets kontakter har utrymme) och sedan ska denna glida in på baksidan av den stora bakplåten. Min förklaring är lite komplicerad men utförandet var inte det…tillslut i alla fall. Ram minnena är även fästa så att jag slipper göra detta senare. Hade inte vattenblocket till CPun så struntade i att installera den.

Moderkortet är nu installerat i chassit. Lägg märke till den lilla metallbiten som fästes i botten. Denna stabiliserar hela biten så det inte vinglar när du för in moderkortet. Den skruvas sedan fast i botten och hålls på plats ganska bra.

 

 

Radiatorerna fästa på fläktarna och sedan monterade i Chassit. Det tog en stund att få rätt på, som tur var kom radiatorerna med fyra skruvar vardera som jag sedan använde till att få på fläktarna. Annars hade jag inte haft skruvar nog och denna illustrativa bild hade inte tillkommit!

 

 

En bild jag tog på framsidan av Chassit. I denna bild har jag lagt in fästena för två 2.5 bays som kan hålla tre vardera. Jag kunde inte bestämma mig för vilka skruvar jag skulle ta så jag skruvade på båda bara för att se. Har dock bestämt mig för att köra på de svarta tumskruvarna.

 

 

En två dagar senare anlände mina 15 meter akryl sladdar, reservoaren(stavning) som kan hålla två pumpar, alla fästena för slangarna. Vattenblock till CPU och båda grafikkorten samt ett litet skruvmejsel kitt med riktigt små skruvmejslar inför monteringen av vattenblocken till grafikkorten. Bilden är på reservoaren och pumparna. Reservoaren är en XSPC Laing DDC reservoir Dual Bay 5,25″ for 1 and 2 Laing pumps och det är DDC5 pumpar.

Reservoaren monterad i chassit. Det ser snyggt ut. Men nu kom jag genast på att jag behöver en blueray brännare eller något att ha i dessa 2.5 bays. En enda blueray brännare kommer dock inte att räcka så jag funderar på att köpa till två fläktkontrollers. Annars lär det vara så att jag kommer att ha stora hål i framsidan och det är varken bra för luftcirkulationen eller utseended. Kanske kan montera två plåtar för att täcka så länge eller varför inte snabb koppla två HDD.

Mer information kommer jag med så snart jag fått grafikkorten såväl som några uppdaterade bilder på chassit med en bättre kamera än den som iphone4 har.

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.